Overslaan en naar de inhoud gaan
Bob van Berkel

Een van de snelst groeiende bedrijven in Nederland: Vanberkel Professionals

Vanberkel Professionals is financieel specialist in interim- en adviesopdrachten binnen de publieke sector. Bob van Berkel, oprichter en directeur-eigenaar van Vanberkel Professionals, startte in 2007 met de ambitie om in vijf jaar tijd vijftig mensen aan het werk te hebben. Inmiddels heeft Vanberkel Professionals 130 mensen in dienst en werkt daarnaast met een flexibele schil van 150 zzp’ers.

In 1996 begon ik als assistent accountant bij de gemeente Den Haag. Na drie jaar ging ik naar Deloitte, vanwege het bredere perspectief. Weer zeven jaar verder, en inmiddels afgestudeerd als Register Accountant, maakte ik de overstap naar Yacht. Daar werkte ik een businesscase uit waarin de business vooral zou moeten draaien om de opdrachtgevers en de interim professionals.

Ik kreeg het advies om dit businessplan zelf uit te gaan voeren. In 2007 startte ik Vanberkel Professionals”, vertelt Bob van Berkel (45). “Ik ben dus gaan ondernemen vanuit een idee waar ik voor 100 procent achter stond. En als je vol overtuiging aan zo’n avontuur begint, moet je natuurlijk niet bij de eerste tegenvaller afhaken. Mijn ambitie was om in vijf jaar tijd vijftig mensen aan het werk te hebben. Dat is gelukt, maar die beginjaren waren door de economische crisis een gekke tijd.”

Groeimentor

“Zo’n vijf jaar geleden werd NL Groeit gestart, een platform voor en door ondernemers waar ondernemers met groeiambitie hulp kunnen vragen. Ik heb een groeimentor aangevraagd en ik kreeg de doorgewinterde ondernemer Kees de Jong toegewezen. In een gesprek van 2,5 uur kreeg ik van hem alles te horen wat ik niet goed deed. Dat was natuurlijk even schrikken, maar ik heb zijn adviezen wel ter harte genomen. Na twee à drie gesprekken met Kees was mijn casus helder en in het jaar erna heb ik dit vertaald naar een strategisch plan. Hoe dit in de praktijk vorm zou krijgen, heb ik samen met alle Vanberkel Professionals vastgesteld. Pas toen de groei veel harder ging dan verwacht, ben ik teruggegaan naar mijn mentor om het plan bij te stellen. Ik vind het heel prettig dat ik via NL Groeit hulp krijg bij het kiezen van het juiste pad”, aldus Van Berkel, die inmiddels zelf ook groeicoach is voor MKB’ers met een omzet tot 5 miljoen euro.

Ambitieuze groeistrategie

“Lang had Vanberkel Professionals overigens niet eens een kantoor. De backoffice werkte vanuit huis – en doet dat nog steeds – , de professionals werken bij de opdrachtgevers en de rest vond plaats ‘in the cloud’. Nu het commerciële team hard groeit en de professionals toch af en toe bij elkaar willen zitten, is het fijn om over een kantoorruimte te beschikken. Veel Vanberkel-medewerkers zul je hier echter niet aantreffen. De grootte van het kantoorpand zegt niets over de omvang van het bedrijf.” Vanberkel Professionals heeft al drie keer een FD Gazellen Award voor de snelst groeiende bedrijven in Nederland in ontvangst mogen nemen en staat ook in 2021 in de Top 250 van Groeibedrijven. Van Berkel: “De huidige groeistrategie is erop gericht om in 2030 vijf keer zo groot te zijn als in 2020. Er zal altijd veel werk voor ons zijn, omdat we voornamelijk voor de Rijksoverheid actief zijn en steeds betrokken zijn bij de actualiteit. Het is de bedoeling dat we de opdrachten uitvoeren met zestig procent eigen medewerkers en veertig procent zzp’ers. Vanwege de huidige explosieve groei (50%) ligt die verhouding nu even anders, maar dat zetten we wel weer recht.”

De eerste aanbesteding

De ondernemer haalt veel voldoening uit gezamenlijke successen. Een van de victoriemomenten die hem goed is bijgebleven, is het winnen van de eerste aanbesteding, nu zo’n 10 jaar geleden. Inmiddels is hij heel wat successen verder en staat Vanberkel Professionals op de kaart. Bob besluit: “Ik woon al 43 jaar in Zoetermeer en voor mij en voor Vanberkel Professionals is het dé plek, zo midden in de Randstad. Ik doe nu wat ik leuk vind en ik vind het natuurlijk extra leuk als dingen lukken zoals ik ze bedacht heb. Mijn advies: als het niet leuk is wat je doet, ga dan iets anders doen.”

VAN BERKEL PROFESSIONALS

Bleiswijkseweg 47
2712 PB Zoetermeer
ww.vbprofs.nl

 

Via scale booster werkt de gemeente Zoetermeer samen met bedrijven en intermediairs in het (regionale) start- & scale-up ecosysteem en ondersteunt initiatieven gericht op het stimuleren van innovatie en groei bij bedrijven in de sterke economische sectoren in Zoetermeer. www.scalebooster.nl