Overslaan en naar de inhoud gaan
FD Gazellen Award 2022

Dit zijn de snelst groeiende bedrijven van Nederland

De 691 FD Gazellen van 2021 hebben donderdag 24 maart 2022 in Amsterdam hun award in ontvangst genomen. Het Zoetermeerse NextNovate werd gewaardeerd met de titel snelste groeier in de categorie middelgroot. Goodzo BV (middelgroot) en Vanberkel Professionals Bv (groot) waren de andere bedrijven uit Zoetermeer met een notering binnen de top 24 in hun categorie.

Er zijn ruim 10% minder Gazellen dan het voorgaande jaar, toen de impact van het coronajaar nog niet was inbegrepen.
Ondanks, of juist dankzij de coronacrisis, presteerde elk van deze snelle groeiers bovengemiddeld. Ze boekten in het afgelopen jaar allemaal winst, en groeiden in de periode van 2018 tot en met 2020 met ten minste 20% in omzet. In doorsnee lag de groei op 67%, gelijk aan vorig jaar. De bijeenkomst, die plaatsvond in Theater Amsterdam, was vier maanden uitgesteld vanwege de coronabeperkingen.

NextNovate snelste groeier

De Zoetermeerse onderneming NextNovate behaalde de hoogste notering in de categorie middelgroot. Goodzo BV steeg van de 53e plaats in 2020 naar de 23e plaats in 2021. In de categorie grote bedrijven prijkt het Zoetermeerse Vanberkel Professionals alweer voor de 7e maal op de lijst. In 2021 staat het bedrijf op de 24e plaats.

Zoetermeerse bedrijven staan hier op de lijst:

Categorie middelgroot

1. NextNovate - adviesbureau (digitale werkomgeving)

23. Goodzo Nederland - ict-dienstverlening

Categorie groot

24. Vanberkel Professionals - adviesbureau (financiële sector)

Over FD Gazellen

De FD Gazellen Awards zijn prijzen die worden uitgereikt aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Voor 2021 gaat het om ondernemingen die van 2018 tot en met 2020 ten minste 20% omzetgroei lieten zien, in 2018 minimaal €250.000 omzetten en het jaar 2020 winstgevend afsloten.
De coronacrisis ging niet voorbij aan de snelste groeiers van Nederland. Er vielen bedrijven af omdat ze 2020 afsloten met een lagere omzet of verlies boekten. Het resultaat is dat de lijst korter is dan een jaar eerder.
Maar ook de FD Gazellen die de lijst wel haalden hebben tegenvallers moeten incasseren. Zij waren in staat de gemiste omzet vlak na de eerste lockdown later in het jaar te compenseren. En sommige FD Gazellen hadden eenvoudigweg wind mee: ze profiteerden van bijvoorbeeld thuiswerken, webwinkelen en toegenomen bestedingen aan huis en tuin.

Zo komt de ranglijst tot stand

De ranglijst wordt als volgt berekend: de FD Gazellen per regio en per omzetklasse worden gerangschikt op omzetgroei en krijgen afhankelijk van hun positie punten. Op dezelfde manier krijgen de bedrijven ook punten voor hun relatieve werknemersgroei en voor hun winstmarge. Het aantal punten bij de omzetgroei tellen dit jaar voor 50% mee, bij personeelsgroei 25% en bij winstmarge ook 25%. Het totale puntenaantal bepaalt de eindrangschikking. Bij een gelijk aantal punten is de omzetgroei van doorslaggevend belang.