Overslaan en naar de inhoud gaan
sterretjes eindejaar

Zeven eindejaarstips voor innovatieve ondernemers

Het einde van 2022 is in zicht. Een bewogen jaar waarin de energieprijzen stegen en de inflatie met de maand hoger werd. Als we één ding hebben geleerd, is het dat sommige dingen niet te voorspellen zijn. Toch blikken wij graag vooruit, want wat kun je als ondernemer doen om je bedrijf in 2023 te laten groeien? Hoe kan je innoveren? De Breed & Partners helpt je op weg.

Tip 1: Geef je start-up team prioriteit

Wist je dat 60% van de start-ups faalt vanwege problemen binnen het team? Je idee kan nog zo goed zijn, maar wanneer de rollen binnen een team niet goed verdeeld zijn, kan dit grote gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat je jezelf omringt met professionals in hun vakgebied. Of dat nu productontwikkeling, operations of marketing is. Het aantrekken van deze mensen naar je organisatie moet topprioriteit zijn! Let wel op, wij zijn geneigd ons gevoel te volgen bij het samenstellen van een team, maar hierbij word je beperkt door vooringenomenheid en denkpatronen. Daarom is het aan te raden om een start-up team met een wetenschappelijke benadering te evalueren, bijvoorbeeld door Artificial Intelligence toe te passen.

Tip 2: Ga aan de slag met Artificial Intelligence

De trend van Artificial Intelligence (AI) is onomkeerbaar! Ga aan de slag met AI om nog meer uit jouw data te halen. Het is niet voor niets dat het kabinet de komende zeven jaar in totaal een miljard euro in kunstmatige intelligentie (AI) investeert. In het Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie schrijven zij: “AI zal stevig bijdragen aan economische groei, welvaart en welzijn van Nederland.” Kunstmatige Intelligentie biedt bovendien mogelijkheden voor kostenbesparingen in jouw bedrijf. Bijvoorbeeld door procesoptimalisatie, energie-efficiency en een betrouwbare forecasting. Benieuwd hoe je verantwoordelijk met AI gegevens om kan gaan? Lees dan het artikel van Brush AI over Responsible AI.

Tip 3: Wacht niet af

Het is belangrijk dat je doorgaat met productontwikkeling, en dat je niet moet afwachten, want stilstand is achteruitgang. Daarnaast zijn er diverse subsidieregelingen die jou financieel kunnen steunen. Denk bijvoorbeeld aan de WBSO. Vraag je al WBSO aan? Het loont nú om te kijken naar de innovatiebox. Neem contact op met jouw consultant om te kijken of dit voor jou mogelijk is.

Tip 4: Maak een innovatieplan

Maak een innovatieplan. Én begin op tijd. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

  • Welke innovatiestappen wil ik in 2023 maken?
  • Wat heb ik hiervoor nodig?
  • Welke samenwerkingsverbanden kan ik aangaan?
  • Kan ik een kennisinstelling bij mijn innovatieproject betrekken?

Er zijn heel veel regelingen waar je als ondernemer gebruik van kan maken, maar dan moet je wel een goed innovatieplan hebben.

Tip 5: Zet een stap in de groene richting

De Topsector Energie blijft ook in 2023 de drijvende kracht achter innovaties die nodig zijn voor de verschuiving naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. Houd jij je bezig met het oplossen van klimaat-technische vraagstukken? Dan zijn er diverse regelingen waarvoor je mogelijk in aanmerking komt. Verdiep je als ondernemer daarom in duurzaam ondernemerschap. Er zijn diverse regelingen die jou hierbij financieel kunnen steunen, zoals:


Dit is hét moment om in te zetten op het verduurzaming van je bedrijf. Buiten dat het goed is goed voor het milieu, werkt het ook kostenbesparend, het draagt in positieve zin bij aan je imago én het maakt je een interessante partner voor toekomstige investeerders.

Tip 6: Durf (snel) te leren van je fouten

Er gaat heel veel tijd en energie verloren in het doorontwikkelen van een prototype, concept of verdienmodel. Juist in deze tijden is snel en wendbaar zijn nog belangrijker dan anders. Doe eens iets anders! Begin 2023 met een andere aanpak. Bijvoorbeeld die nieuwe product-markt-fit vinden, of om bevestiging te krijgen van je businessmodel. Zit je vast in je verdienmodel, of weet je niet zeker of de markt nu wel echt zit te wachten op jouw oplossing voor dat grote probleem? Ga zo snel mogelijk aan de slag met het testen van je aannames bij mogelijke gebruikers. Haal feedback op en pas je product aan. Geen succes? Gooi het in de prullenbak!

Tip 7: Persoonlijke ontwikkeling is key

Zoals eerder vermeld: stilstaan is achteruitgaan. Niet alleen binnen jouw product of dienst, maar ook binnen jouw persoonlijke ontwikkeling. Investeer daarom in jezelf en jouw collega’s. Wist je dat je gebruik kan maken van verschillende regelingen die je tegemoetkomen in de kosten hiervan? Met Tel mee met Taal krijg je bijvoorbeeld een fiscaal voordeel als jouw collega developers/engineers de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn. Ook voor een leer- en ontwikkeltraject zijn er mogelijkheden met de SLIM-subsidie.

Aan de slag!

Deze blog geeft je vast veel stof tot nadenken. Misschien ben je al heel goed op weg, of wellicht laat je wat kansen onbenut. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat er voor iedere tip wel een stimuleringsinstrument is die jou verder kan helpen. Heb je vragen over één van deze tips? Neem dan zeker even contact met ons op. Wij wensen jou in ieder geval een heel innovatief en gezond nieuwjaar toe!

Voor contact: De Breed & Partners, Breda.