Qredits uit Almelo ziet kleine bedrijven uit het coronadal kruipen, maar de ondernemer sappelt nog.
door: Frank Timmers
Het Kleinbedrijf bewijst zijn veerkracht na een zeer slecht eerste kwartaal van 2021. Ook al leeft één op de drie ondernemers van een inkomen onder bijstandsniveau, dan nog is er in het tweede kwartaal wat optimisme teruggekeerd.
Dit blijkt uit onderzoek de Almelose kredietverstrekker Qredits onder bijna 1.000 ondernemers. In deze zogenoemde Kleinbedrijf-Index is gekeken naar ondernemingen tot negen medewerkers. Kleinbedrijf vertegenwoordigt 95,5% van alle ondernemers in Nederland.
Beter
De Kleinbedrijven hebben het in het tweede kwartaal veel beter gedaan. De omzetten namen fors toe, net als het ondernemersvertrouwen en de continuïteitsverwachting. Punt van zorg blijft dat de ondernemerslonen van 38% van de ondernemers onder bijstandsniveau blijft. Velen lijden onder een schuldenlast.
Het onderzoek laat toch vooral positieve cijfers zien. Qredits bericht dat er meer ondernemers beginnen en er weinig tot geen bedrijven failliet. De ondernemers reageren optimistischer. In het eerste kwartaal verwachtten ze dat hun omzet zou teruglopen, maar inmiddels gaat bijna een derde van die ondernemers nu uit van een omzetstijging.
Personeel
Daarbij steeg het percentage ondernemers dat door de aantrekkende economie over voldoende middelen bezit om het bedrijf voort te zetten van 46% naar 62%. Ondernemers zijn meer dan in het eerste kwart op zoek naar personeel én naar kapitaal om te investeren.
Qredits stelt dat de innovatiekracht echter nog achter blijft. Wat de kredietverstrekker vooral grote zorgen baart zijn de geringe marges en het gebrek aan innovatie bij de Kleinbedrijf ondernemers. Ondernemers durven niet of hebben niet de mogelijkheden om te investeren.
Ze verwachten daar in het derde kwartaal van dit jaar ook niet aan toe te komen. Het minst goed gaat het wat dat betreft met de horeca en bij ondernemers zonder personeel.
Benaderen
Elwin Groenevelt, algemeen directeur bij Qredits, vindt dat ondernemers actiever moeten worden benaderd om in te zetten op innovaties, bijvoorbeeld digitaal. „Daarnaast blijven flexibele overbruggingskredieten tegen vriendelijke rentes belangrijk. Tot slot zijn ook coaching en training van groot belang om het Kleinbedrijf door deze lastige periode te loodsen.”