Overslaan en naar de inhoud gaan
innovatie

Waar zitten de meeste innovatieve bedrijven? En wat zijn hun kenmerken?

Voor ondernemers is het een uitdaging om goed zicht te krijgen op innovatie-ondersteuningsprogramma’s van de overheid. Vooral voor kleinere bedrijven (2-9 fte, de zogenoemde microbedrijven) kan dit een probleem zijn omdat ze daar geen capaciteit voor hebben. Ongeveer 80% van de Nederlandse bedrijven valt in deze categorie microbedrijven; veel van deze bedrijven missen mogelijk kansen.

Voor onderstaande infographic zijn Nederlandse innovatieve bedrijven gescand op deelname aan 1000 innovatieprogramma’s. Niet alleen subsidies, maar ook innovatienetwerken, startup-programma’s, innovatiefondsen en innovatie-awards (bijvoorbeeld de KVK Innovatie Top 100). 

Dit wordt vergeleken met het aantal innovatieve bedrijven. Hiervoor worden alle 2,8 miljoen bedrijven in Nederland met AI geanalyseerd op kenmerken van innovatie.

smartups

Innovatieve bedrijven ouder dan 10 jaar én minder dan 10 fte scoren met 10% het laagst. Zij maken dus het minst vaak gebruik van innovatiegerelateerde regelingen, programma’s, netwerken enzovoort. Maar in aantal is dit is wel verreweg de grootste groep. 

De groep oudere bedrijven met meer dan 10 fte scoort met 29% bijna drie maal hoger, maar deze groep is in absolute aantallen bijna de helft kleiner. Bij jonge bedrijven, de startups, zijn de verhoudingen vergelijkbaar. Startups van 2-9 fte maken minder gebruik van regelingen (12%) dan grotere startups (28%). Maar de gehele groep startups is aanzienlijk kleiner dan de groep oudere innovatieve bedrijven (“smart-ups”).