Overslaan en naar de inhoud gaan
financiering

Vind financiering voor je innovatie

Je hebt geld nodig voor een nieuwe slimme toepassing in je bedrijf. Maar, waar vind je geld? Want innoveren betekent investeren. Je kunt op verschillende plekken terecht. Bij jezelf, de overheid of externe financiers. Lees hier welke mogelijkheden je hebt en waar je op moet letten.

Innovatie is producten, diensten en/of bedrijfsprocessen vernieuwen. Je innoveert waarschijnlijk al heel vaak, want innovatie is meestal een kleine verbetering die nieuw is voor jouw onderneming. Denk aan een nieuwe oven voor meer broodproductie, thuiswerken of een reclamecampagne voor een nieuw afzetgebied.

Zelf financieren

Heb je voor jouw innovatie een klein bedrag nodig? Zoek dan naar financiering uit je eigen bedrijf. Voordeel is dat de kosten relatief laag zijn. Nadeel is dat je ongemerkt soms veel geld investeert en je minder werkkapitaal hebt. Of dat je minder kritisch kijkt naar de opbrengst. Tip: leg vast hoeveel geld je in elke vernieuwing steekt. En onderzoek op tijd of dat bedrag in verhouding staat tot het geleverde of verwachte rendement.

Regelingen en subsidies

Fiscale stimulering

De overheid stimuleert met een aantal fiscale regelingen vernieuwingen in het mkb. Regelingen voor research & development, innovatieve producten, procesinnovatie, energie- en milieu-investeringen. Hierdoor betaal je minder belasting. Door te innoveren zal de werkgelegenheid toenemen en krijgt Nederland een sterkere concurrentiepositie. Onderzoek waarvoor jouw bedrijf in aanmerking komt.

Internationale oriëntatie

Als je internationaal gaat innoveren en een groot innovatieproject hebt, zijn er verschillende Europese regelingen zoals EurostarsHorizon 2020 en INTERREG. Je kan ook bij je branchevereniging navragen of er voor jouw branche specifieke regelingen en mogelijkheden zijn.

Startups en scale-ups

De overheid heeft kredieten en andere financiële regelingen voor startups, scale-ups of snel innoverende mkb’ers. Met de Startup Box krijg je snel inzicht in regelingen die de overheid voor jou heeft. En welke het best bij jouw plannen passen. De overheid heeft toegankelijke regelingen zoals vroegefasefinanciering (VFF), Innovatiekrediet en borgstelling.

Doelgebonden

Voor aangewezen sectoren en doelinnovaties bestaan regelingen en subsidies. Bestudeer de regelingen en neem de tijd om je aanvraag goed voor te bereiden. Je kunt ook een adviseur inschakelen die dat voor je regelt. Er zijn landelijke uitvoeringsorganisaties die subsidies uitvoeren voor de overheid en de Europese Unie. Bijvoorbeeld RVO.nl. Provincies en gemeenten stellen ook geld beschikbaar voor innovatie. Op hun eigen websites vind je daarover meer informatie.

Extern financieren

Jouw innovatieplannen kun je ook financieren met extern geld. Voordat je een financier benadert:

  • Maak je een investeringsbegroting voor de komende 2 tot 3 jaar. Dit is onderdeel van je financieel plan.
  • Zet je op een rij hoeveel geld je nodig hebt, waarvoor en wanneer.
  • Breng je in kaart hoeveel extra omzet of besparingen de innovatie gaat opleveren. En hoeveel kosten hier tegenover staan. Gebruik hierbij jouw kennis over marktontwikkelingen en je klanten. Houd bij de kosten ook rekening met jouw uren en die van je personeel. Eventueel de ontwikkelkosten en de kosten om het product of dienst op de markt te brengen.
  • Plaats je de omzet, benodigde investeringen en jouw financieringsbehoefte op een tijdlijn. Vertaal dit naar een aanpak die laat zien hoe je te werk gaat. Bijvoorbeeld met het Business Model Canvas. Zo maak je een mogelijke investeerder enthousiast voor jouw innovatieplan.

Stapelfinanciering

Met stapelfinanciering selecteer je verschillende financieringsvormen om tot je innovatiebedrag te komen. Zo spreid je je risico bij de verschillende financiers. Overweeg dit als je een behoorlijk bedrag wilt lenen. De KVK Gids voor bedrijfsfinanciering geeft meer achtergrond en helpt je bij je keuze.

Tip: Door veranderde regelgeving of klanteisen, bijvoorbeeld vanwege klimaatdoelstellingen, kun je een modern bedrijfsmiddel leasen. Zo kun relatief snel innoveren met een technisch hoogwaardig apparaat waarmee je de concurrentie aankunt.

Risicokapitaal

Voor financiering van je innovatie ben je vaak afhankelijk van risicokapitaal. Dat is geld van durfinvesteerders: mensen die geld in je bedrijf willen steken op basis van je doorberekende aannames, hoe jij je bedrijf leidt en het vernieuwingsaspect. Wat de innovatie financieel oplevert, is onzeker. Als de innovatie slaagt, kan de opbrengst groot zijn. Maar het effect van de innovatie kan ook tegenvallen. Juist dat risico, durft een durfinvesteerder te nemen.

Aandelen

Aandelen zijn een vorm van risicokapitaal. Een investeerder koopt aandelen van jouw bedrijf zodat extra vermogen ontstaat. Wel wordt de investeerder mede-eigenaar en deelt hij mee in de winst of het verlies. De investeerder richt zich op de waardevermeerdering van jouw bedrijf. Daarom krijg je van hem ook extra aandacht. Partijen die risicokapitaal verstrekken zijn:

Omzet

Een alternatief voor venture capital is 'revenue-based financing'. Daarbij hoef je geen aandelen aan de investeerder uit te geven. In plaats daarvan betaal je de investeerder een percentage van de omzet als toekomstig rendement, ongeveer tussen de 2 en 5%. De investeringsovereenkomst geldt tot het overeengekomen maximum (de cap) is bereikt, vaak van twee- tot driemaal het ingelegde bedrag.

Tip: Sta je als vrouw aan het roer van een ambitieus innovatief bedrijf? Het Borskifund richt zich met groeikapitaal op vrouwelijke durfondernemers.

Achtergestelde lening

Een speciale vorm van risicokapitaal is de achtergestelde lening. Dat is een lening zonder zekerheden. Bij een faillissement is de verstrekker van de achtergestelde lening als laatste schuldeiser aan de beurt. Crowdfunding heeft de kenmerken van deze manier van lenen.

Tips bij gebruik van externe financiering

  • Vraag je telkens af of de innovatie bijdraagt aan de waardestijging van jouw bedrijf.
  • Let op de verhouding tussen de looptijd van de financiering en de besteding van de financiering.
  • Maak voldoende tijd vrij om de aanvraag voor te bereiden.
  • Een goede voorbereiding verhoogt de kans op succes.
  • Schakel indien nodig een onafhankelijke adviseur in. Bijvoorbeeld vanwege de omvang, complexiteit en het type partijen waar je mee te maken hebt.

Wil je meer weten over financiering? Bel met een adviseur van de KVK Financieringsdesk: 0800 1014.