Overslaan en naar de inhoud gaan
Top 250 groeibedrijven

Nederlandse groeibedrijven hebben flink gas gegeven in 2021

Uit de Top 250 Groeibedrijven van 2022 blijkt dat de Nederlandse groeibedrijven in 2021 flink gas hebben gegeven na twee moeilijke jaren. Zo ook het Zoetermeerse Van Berkel Professionals en GOODZO. Zij behoren wederom tot de 250 snelste groeiers van Nederland.

Top 250 Groeibedrijven

Uit de top 250 van dit jaar blijkt dat de Nederlandse groeibedrijven in 2021 flink hebben gas gegeven na twee moeilijke jaren. De maatregelen rondom COVID-19 versterkten de al eerder ingezette vertraging van de groei, maar 2021 zorgde voor een grote ommekeer: groeibedrijven hebben zowel in banen (FTE) als in omzet hun groeicijfers meer dan verdubbeld. Ook is de banenmotor weer flink op stoom. Nederlandse groeibedrijven creëerden 35.000 nieuwe banen (FTE) over de afgelopen drie jaar, waarvan 60% alleen al in 2021. 

Noord-Holland, met Amsterdam als groeihoofdstad, leidt de dans. Noord-Holland heeft haar positie als groeiprovincie in 2021 nog verder versterkt, met 40% van alle Nederlandse groeibedrijven. Verreweg de meeste groeibedrijven zijn gevestigd in Amsterdam (84). Zuid-Holland heeft de runner-up positie overgenomen van Noord-Brabant en Rotterdam heeft Eindhoven achter zich gelaten als belangrijkste uitdager van de hoofdstad. 

Verder is er meer vrouwelijke vertegenwoordiging in de Top 250, namelijk +6,8% in aantal (van 5 naar 12%) door vrouwen opgerichte/geleide scale-ups in de Top 250 Groeibedrijven van dit jaar, .

Groeiparels in Zoetermeer

Van Berkel Professionals en GOODZO BV uit Zoetermeer staan in 2022 wederom in de lijst met 250 snelste groeiers. Van Berkel Professionals haalde in 2021 het nieuws door zich aan te sluiten bij de zakelijke dienstverlener Cohedron. Dit jaar zal de groei verder worden versterkt door de aangekondigde nauwere samenwerking met Vijverberg Interim Juristen. Van Berkel is sinds 2020 gehuisvest op de Dutch Innovation Park en heel tevreden met de goede bereikbaarheid van de locatie in Zoetermeer. Ze zijn in 2022 ook lid geworden van de Dutch Innovation Community. De andere succesvolle Zoetermeerse groeier GOODZO BV heeft in een -door het gemeentelijke scaleboosterprogramma gefaciliteerde- publicatie in het businessmagazine Into Business recentelijk een tipje van de sluier van hun succes opgelicht.

De lijst van 2022

De Top 250 Groeibedrijven is een overzicht van bedrijven (scale-ups) met minimaal 10 FTE (Full-Time Equivalent) en/of minstens 5 miljoen euro omzet. Deze bedrijven realiseerden drie opeenvolgende jaren jaarlijks een groei van minimaal 20% in FTE en/of omzet. De echte toppers dus, die de Nederlandse economie ieder jaar weer een boost geven! 

ScaleUp Dashboard

De Top 250 Groeibedrijven is gebaseerd op het ScaleUp Dashboard van de Rotterdam School of Management (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en wordt sinds 2017, in samenwerking met nlgroeit, opgesteld. De lijst geeft een compleet overzicht van de grootste groeiers van ons land.