Overslaan en naar de inhoud gaan
Cybersecurity

Cybersecurity start bij snappen hoe een hacker werkt

De kans is zeer aanwezig dat jouw bedrijf in 2021 te maken krijgt met een hack. Om de kans zo klein mogelijk te maken zijn er tal van tips, de ene bekender dan de andere. Maar het is misschien nog wel belangrijker dat je snapt hoe een hacker werkt en daarmee waar je grootste risico’s liggen. Om dit in kaart te brengen spreekt BNR in de "Werkprofessor" met Rutger Leukfeldt.

Rutger is directeur van het center of expertise Cyber Security aan de Haagse Hogeschool en senior onderzoeker voor het NSCR, het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn werk is combinatie tussen het weerbaar maken van bedrijven en het doen van onderzoek naar online-criminelen.

De logische tips

De meeste ondernemers kennen de tips ondertussen wel: moeilijke wachtwoorden, wachtwoordkluizen en vooral niet op verdachte mailtjes klikken. Toch gaat het elke keer weer mis. Wat zijn de belangrijkste tips en welke tips gaan het verschil maken? In deze aflevering worden de belangrijkste tips nog een keer op een rijtje gezet en staan Wendy en Rutger stil bij de grote valkuilen die je kunt ondervangen door hackers beter te begrijpen.

Hoe vaak gaat het mis?

Rutger legt uit dat twintig procent van de ondernemers het afgelopen jaar te maken heeft gehad met financiële schade door cyberaanvallen: “daar komt bij dat ondernemers in veel gevallen geen aangifte doen, dat maakt het lastig om hier iets aan te doen”.

Uitbesteden is niet de oplossing

Veel ondernemers denken veilig te zitten omdat ze de IT-zaken uitbesteed hebben. Toch blijkt dit in de realiteit vaak niet waar. De basis op orde hebben, moet je namelijk zelf regelen. “Het moet gewoon onderdeel van je bedrijfsvoering zijn”, aldus Rutger Leukfeldt. Er is nog geen bedrijf die alle zaken goed voor je kan regelen.

Links

Meer over Rutger Leukfeldt en het Center of Expertise Cyber Security van de Haagse Hogeschool.

 

cybersecurity

 

 

 

 

 

Lectoraat Cyber Security in het mkb

Cyber Security is een acuut en toenemend probleem. Voor de bestrijding  is niet alleen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek nodig, maar juist ook toegepast praktisch onderzoek. Het doel van het lectoraat Cyber Security in het mkb is het Nederlandse mkb op praktische wijze te helpen meer digitaal veilig en bewust te worden gesteund door een evidence-base van kwalitatief hoogwaardig onderzoek.

Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA, de gemeente Den Haag, de gemeente Zoetermeer en het Ministerie van Veiligheid en Justitie maken met hun financiële bijdrage het lectoraat mogelijk.

Het Lectoraat Cyber Security & Safety en het Lectoraat Data Science zijn actief in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. 

 

Bronvermelding

In deze podcast met Wendy van Ierschot van BNR krijg je recente wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag geserveerd. Direct toepasbaar op je werk of in je bedrijf!