Overslaan en naar de inhoud gaan
startup crash

Zo verklein je de kans dat jouw startup crasht

Bron: MT/Sprout, 30 september 2022

"Accepteer dat de kans groter is dat je startup faalt dan dat hij slaagt. Maar vergroot je kans op overleveren door te leren over alle mogelijke mijnen die je op je pad kunt tegenkomen.", aldus de Deense ondernemer Hvidkjaer.

Falen als startup hoort erbij

De Deense ondernemer Hvidkjaer is een echte serie-ondernemer. Het type dat vanaf een jaar of twintig het ene na het andere bedrijf oprichtte en in Denemarken bekend is in de startup- en scaleup-scene.

Wat niet betekent dat hij altijd succes heeft gehad. Ten tijde van de financiële crisis in 2009 ging hij zelfs failliet. ‘Ik was de goochelaar die te veel borden in de lucht hield’, schrijft hij. Hij maakte steeds meer foute beslissingen, zowel in zijn bedrijven als in zijn vastgoedinvesteringen.

Inmiddels is hij er weer bovenop, maar aan deze donkere periode heeft hij wel een project overgehouden. Hij ‘verzamelt’ manieren waarop startups ten onder gaan. Het resulteerde in het boek How to F*ck U Your Startup waarin hij tientallen valkuilen blootlegt.

Zijn boodschap: ‘Accepteer dat de kans groter is dat je startup faalt dan dat hij slaagt. Maar vergroot je kans op overleveren door te leren over alle mogelijke mijnen die je op je pad kunt tegenkomen.’