Overslaan en naar de inhoud gaan
Victor Knaap van Media.Monks

Top 250 Groeibedrijven| De winnaars zijn bekend!

Digitaal productiebedrijf Media.Monks heeft de vijfde Gouden Groeier Award 2021 gewonnen en is dus het snelst groeiende bedrijf van Nederland. De award, een initiatief van Erasmus Centre for Entrepreneurship en nlgroeit, is uitgereikt door oud-winnaar Jitse Groen van Takeaway.com

De winnaar van de vijfde Top 250 Groeibedrijven werd bekend tijdens het Top 250 Groeibedrijven event op 6 oktober in Rotterdam. Winnaar Media.Monks creëerde 2300 nieuwe banen (in FTE) en groeide het snelst in de periode van eind 2017 tot en met eind 2020. Het digitale productiebedrijf heeft inmiddels kantoren in Hilversum, Londen, Stockholm, Dubai, New York, Los Angeles, Singapore en werkt samen met nationale en internationale reclamebureaus aan digitale projecten voor toonaangevende merken. CEO Victor Knaap nam de prijs in ontvangst: “Het is super eervol om deze award te winnen. Hoewel we Media.Monks meer dan 20 jaar geleden hebben opgericht, zijn we door de investering van Sir Martin Sorrell, de beursgang en de grote impact van digitaal in bijna elke bedrijfstak de laatste drie jaar pas echt aan het schalen; naar 31 landen, in aandeelhouderswaarde en naar een team van inmiddels 6000+ Monks."

Grijze haren

"Het leiden van een groeibedrijf is het mooiste wat er is, maar onderschat de impact op het managementteam en de organisatie die groeit met dubbele en driedubbele cijfers niet. Iedereen in deze Top 250 heeft er de afgelopen jaren er ongetwijfeld een hoop grijze haren bij gekregen. Daarom is de prijs ook zo’n enorm mooi initiatief voor alle ondernemers die hun leven - en haarkleur - hebben opgegeven om dit te realiseren. Ondertussen gaan wij verder met het uitbouwen van Media.Monks als de meest toonaangevende digitale service verlener in de wereld," aldus Knaap.

Drie extra prijzen

Naast de uitreiking van de Gouden Groeier Award 2021 zijn nog drie ondernemers in het zonnetje gezet. My Jewellery is het snelste groeiende Nederlandse bedrijf met een vrouw aan het roer. CEO Sharon Hilgers heeft hiervoor de Vrouwelijke Groeier ontvangen. Sam Rohn, CEO van Red je Pakketje (gestart in 2016) is uitgeroepen tot Jonge Groeier 2021. Voor de categorie Impactvolle Groeier 2021 is een jury bijeenkomen. Greet Prins (voorzitter Raad van Bestuur van KVK), Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap van het Ministerie van EZK) en Ed Brinksma (voorzitter van het College van Bestuur van Erasmus Universiteit) hebben veevoederbedrijf Protix uitgeroepen tot meest impactvolle groeier.

Snelle groeiers

De bedrijven Picnic en Coolblue veroverden respectievelijk de tweede en derde plaats. Van de 250 bedrijven uit de lijst zijn er 90 in Noord-Holland gevestigd en 51 in Noord-Brabant. Zuid-Holland staat op de derde plaats met 42 bedrijven. Er staan 144 nieuwe bedrijven in deze vijfde editie van de Top 250 groeibedrijven. De 250 bedrijven uit de Top 250 Groeibedrijven zijn in totaal samen met meer dan 30.000 FTE gegroeid. De volledige top 10 luidt als volgt:

 1. Media.Monks
 2. Picnic
 3. Coolblue
 4. EVBox
 5. Red je Pakketje
 6. Adyen
 7. Mollie
 8. Workrate
 9. Dept
 10. NewCold

Sterke ondernemers

Kees de Jong, oprichter van nlgroeit over deze lijst: “Het zijn juist sterke ondernemers die de wereld veranderen. Uiteindelijk blijken alle sterke ondernemers ook inspirerende rolmodellen te hebben. Daarom is de Top 250 Groeibedrijven zo belangrijk. Ondernemers die exceptionele dingen voor elkaar krijgen, verdienen het om even in de spotlights te staan.” Prof. Dr. Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap aan RSM: “We leggen echt alle bedrijven van Nederland met meer dan 10 medewerkers langs de meetlat. Het overzicht van de 250 snelste groeiers van Nederland laat niet alleen zien welke bedrijven de meeste banen creëren, maar ook nog eens hoog productief zijn.” Erasmus Universiteit heeft via haar Erasmus Centre for Entrepreneurship de grootste academische onderzoeksgroep op het gebied van ondernemerschap in Europa de Top 250 Groeibedrijven samengesteld.

Top 250 Scaleups consists of a selection of fast-growing companies (scaleups) that:

 • have at least 10 FTE (Full-Time Equivalent) and / or at least 5 million euros in turnover at the start of the measurement period;
 • achieved an average growth of at least 20% in FTE and / or revenue in three consecutive years in the 2017-2020 period.

In de lijst van de Top 250 Groeibedrijven staan de Zoetermeerse organisaties Goodzo BV en Van Berkel Professionals.