Overslaan en naar de inhoud gaan
tvl starterslening

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q1 2022 Startende ondernemingen

Schreef u uw mkb-onderneming voor het eerst in bij de KVK in de periode van na 30 juni 2020 tot en met 30 september 2021? En draaide u in het 1e kwartaal van 2022 minder omzet dan verwacht door de coronamaatregelen? Dien dan een aanvraag in voor de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q1 2022 Startende ondernemingen.

** De Startersregeling Q1 2022 is open voor aanvragen van 7 juni 2022 09:00 uur tot 2 augustus 2022 17:00 uur. **

Twee aparte regelingen voor starters

De TVL-startersregeling Q1 2022 geldt alleen voor omzetverlies door coronamaatregelen in het eerste kwartaal van 2022. Daarnaast is er de TVL-startersregeling Q4 2021. Die is er voor omzetverlies door coronamaatregelen in het vierde kwartaal van 2021. U kunt beide startersregelingen apart aanvragen. 

Belangrijkste voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden zijn: 

  • U heeft een mkb-onderneming. Om te toetsen of uw organisatie een mkb-onderneming is, gebruikt u de online MKB-toets.
  • U heeft deze mkb-onderneming ingeschreven na 30 juni 2020 en voor 1 oktober 2021 bij de KVK.
  • Het omzetverlies in Q1 2022 was 30% of hoger, in vergelijking met Q3 2021. 
  • De subsidie wordt gebaseerd op het omzetverlies, het percentage vaste lasten dat bij de SBI-code van de hoofdactiviteit hoort en het subsidiepercentage van 100%.
  • Het minimum subsidiebedrag per kwartaal is € 1.500.
  • Het maximum subsidiebedrag per kwartaal is € 100.000.
  • Bij een aanvraag voor een subsidiebedrag van meer dan € 25.000, bent u  verplicht een verklaring van een deskundige derde aan te leveren. Zoals een verklaring van een accountant of een boekhouder: de zogenoemde derdenverklaring.
  • Uw onderneming heeft minimaal een vestiging in Nederland, met een aparte voordeur of opgang van het huisadres. Op deze vestigingseis zijn een paar uitzonderingen, zoals goederenvervoer, markthandel, kermisattracties, taxichauffeurs, rijinstructeurs en sommige horeca. Zie hiervoor ook: Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q1 2022 .
  • Uw onderneming heeft minimaal € 1.500 vaste lasten per kwartaal. De gemiddelde hoogte van de vaste lasten in een kwartaal berekenen we met de omzet en het percentage vaste lasten dat bij de SBI-code hoort. Het gaat daarbij dus niet om uw werkelijke vaste lasten.

Let op: u betaalt omzetbelasting over de subsidie die u ontvangt uit TVL Q1 2022 startende ondernemingen (voor eerdere TVL-regelingen hoefde dat niet).

Lees alle voorwaarden

Hoogte van de subsidie

Hoeveel u ontvangt, hangt af van uw omzetverlies en uw branche. Belangrijk: de Belastingdienst ziet deze subsidie als omzet. U moet dus belasting betalen over de starterssubsidie. Dit is anders dan bij alle andere TVL-openstellingen. 

U kunt de Adviestool gebruiken om een schatting te maken van uw subsidie. 

Aanvraagproces

Bekijk hoe het aanvraagproces voor de TVL Q1 2022 Startende ondernemingen verloopt. Van voorbereiden tot en met aanvragen.

Bekijk het aanvraagproces

Na uw aanvraag

Wij streven ernaar uw aanvraag zo snel mogelijk te beoordelen. Binnen maximaal 8 weken hoort u of wij uw aanvraag goedkeuren.

Bekijk wat er na uw aanvraag gebeurt

Berekening

Lees hoe we de TVL Q1 2022 Startende ondernemingen berekenen. Met een uitleg over de berekening en een rekenvoorbeeld.

Berekening van de subsidie