Overslaan en naar de inhoud gaan
medewerkers belonen in aandelen

4 redenen om medewerkers te belonen met aandelen

Bron: redactie MT/Sprout, 28 juli 2021

Vanaf volgend jaar wordt het waarschijnlijk eenvoudiger om je personeel aandelen te geven. Maar waarom zou je een deel van je bedrijf weggeven? Wel nu, daar zijn bijzonder goede redenen voor te bedenken.

Eindelijk lijkt de kogel door te kerk te zijn: een nieuw wetsvoorstel moet het vanaf volgend jaar eenvoudiger maken voor startups om medewerkers deels in aandelenopties te betalen, meldde MT/Sprout al vorige maand.

Momenteel is zoiets ook al mogelijk, maar levert het belastinggedoe op. Krijg je momenteel als werknemer aandelenopties, dan moet je daar in ons land jaarlijks grote belastingsommen voor neertellen, omdat de Belastingdienst opties als salaris ziet. Het nieuwe wetsvoorstel regelt dat een startup er straks voor kan kiezen om de belastingheffing door te schuiven naar het moment dat aandelenopties verhandelbaar worden door een investeringsronde, een verkoop of een beursgang.

Branche-organisaties en startup-ondernemers vroegen al jarenlang naar dergelijke regelgeving, die er nu dus eindelijk lijkt te komen. Maar waarom zou je medewerkers een deel van je bedrijf willen geven? Nu het hoogzomer is en de bedrijfsactiviteiten bij vele concerns even op een laag pitje staan, lijkt ons dit het ideale moment om je eens goed te verdiepen in wat men ook wel aandelenparticipatie noemt. Om je op weg te helpen, geven we je de vier grote voordelen van medewerkersaandelen.

1. Je kunt er eenvoudiger talent door aantrekken

Als startup heb je doorgaans nog niet veel kapitaal. Het wordt daardoor moeilijk om medewerkers hoge salarissen uit te keren. Geef je ze in plaats van een topsalaris een iets lagere uitkering in combinatie met aandelen, dan kan dat een interessante propositie zijn voor potentiële werknemers. Silicon Valley-zakenman Arthur van Hoff legde al eerder aan ons uit waarom: ‘Ik kan je 5 of 10 procent van het bedrijf aanbieden als je voor me wil werken. Dat is erg aantrekkelijk voor mensen met een ondernemersgeest. Het kan immers 5 procent van de nieuwe Facebook worden. Je kunt miljardair worden. Het draait dan ook allemaal om je aandeel in het bedrijf. Salaris is belangrijk, maar op de lange termijn verdien je geld door het rendement van je aandelen, niet door je salaris.’

Zorg er wel voor dat je certificaten of opties zonder stemrecht geeft. Medewerkersaandelen zijn bedoeld als een financieel steuntje in de rug voor werknemers, maar belangrijke beslissingen moeten door het bestuur genomen worden. Medewerkers kunnen zich verenigen in een ondernemingsraad.

2. Aandelen is een manier om medewerkers aan je te binden

Het bijzondere van aandelen is dat je er financieel pas wat aan hebt na een grote investering of beursgang. Geef je medewerkers van het eerste uur daarom opties in je bedrijf, dan werkt het voor hen als motivatie om in ieder geval tot die tijd bij je bedrijf te werken. Bovendien zullen ze er alles aan doen om zo’n beursgang zo succesvol mogelijk te maken. Immers: het is ook in hun directe financiële belang om de aandelen van je bedrijf zo veel mogelijk waard te laten worden.

Wees overigens wel kritisch op wie je aandelen geeft. Je wil voorkomen dat medewerkers je bedrijf alweer snel verlaten terwijl ze nog wél aandelen bezitten. Als een sollicitant bij een gesprek bijvoorbeeld laat vallen nog wel eens een lange reis te willen maken, moeten de alarmbellen afgaan.

3. Je draagt erdoor bij aan ons startup-ecosysteem

Laten we nog eens teruggaan naar de woorden van Hoff. Stel dat je een medewerker 5 procent van je bedrijf weggeeft en je bedrijf wordt het nieuwe Facebook, dan kan zo’n medewerkers miljardair worden, zegt hij. Nu vinden we 5 procent per medewerker weggeven veel te veel en zal je bedrijf waarschijnlijk geen nieuw Facebook worden, maar misschien – om maar eens een Nederlands voorbeeld te noemen -wel het nieuwe Adyen. En ja, als je nu een procentje van het bedrijf Adyen bezit, ben je binnen.

Adyen was begin dit jaar 62,8 miljard euro waard. Een procentje daarvan is 628 miljoen euro. Met dat geld kun je zelf een startups beginnen en botstrappen. Je kunt er ook zelf investeringen mee besluiten te doen in andere startups, zodat het ecosysteem opbloeit.

4. Het zorgt voor ietsje minder economische ongelijkheid

Naast de klimaatcrisis is de immer groeiende economische ongelijkheid hét probleem van onze tijd. terwijl miljardairs hun vermogen ieder jaar zien stijgen, staat het besteedbaar inkomen van huishoudens al zo’n veertig jaar stil. Het gevolg? Sceptische burgers, Gele Hesjes en wie weet wat nog volgt. Nu is dat vooral een zaak voor de politiek om op te lossen, maar ook als ondernemer kun je je steentje bijdragen. Betere leiders maken immers een betere wereld, vinden wij bij MT/Sprout.

Door enthousiaste medewerkers van het eerste uur aandelen te geven, verdeel je de inkomsten bij een beursgang tussen meerdere personen buiten het founders team. Medewerkersaandelen zorgen dus automatisch voor minder ongelijkheid en leveren zodoende een kleine bijdrage aan maatschappelijke problemen. Toch mooi meegenomen!