Wilbert Pijnenburg van Infosecure deelt zijn kennis over de rol van de mens in cyber security
In het nieuwe DIFx-interview deelt Wilbert Pijnenburg, commercieel directeur Infosequre, zijn kennis en ervaringen over de rol van de mens in cyber security en informatiebeveiliging. Onderwerpen die in deze tijd van thuiswerken steeds belangrijker worden. Tijdens het werken op kantoor was het beveiligingsaspect al een belangrijke kwestie, maar door het thuiswerken verliezen werkgevers compleet de controle.
Infosequre maakt de digitale wereld veiliger. Zij helpen verschillende bedrijven bouwen aan een sterke security cultuur en trainen medewerkers de beste verdediging te zijn in de strijd tegen cyberrisico’s.
Korte tijd, grotere verandering
“Een jaar geleden hadden wij bij Infosequre geen module over thuiswerken.” In een korte tijd heeft een grote verschuiving plaatsgevonden van het fulltime werken op locatie richting het hybride werken. In deze tijd van thuiswerken is informatiebeveiliging een belangrijk onderwerp. “Aan de ene kant merken bedrijven dat thuiswerken risico’s met zich meebrengt. Iedere medewerker heeft conference calls, gebruikt Teams en werkt met privacygevoelige informatie. Mensen die thuiswerken kunnen in principe bestanden uitwisselen via een extern programma. Wij krijgen veel vragen van klanten over deze kwestie. Dat is voor ons een teken om daar aandacht aan te besteden.”
Van kennis naar gedragsverandering
Hoe kunnen we iedereen bewustmaken over het belang van informatiebeveiliging? “Er zijn twee ontwikkelingen. Ten eerste wil je mensen blijven trainen en kennis met hen delen, maar wanneer je kennis niet op een aantrekkelijke manier aanbiedt, dan wordt het vaak niet onthouden. Het gaat dus niet alleen om de inhoud, maar ook om de vorm. Wij maken de boodschap aantrekkelijk door gamification of storytelling te gebruiken, zodat de medewerker intrinsieke motivatie heeft om zich erin te verdiepen.” De tweede ontwikkeling is het doel: gedragsverandering. Dit wordt bereikt door het trainen van de medewerkers. “Als wij ons richten op gedragsverandering, dan ligt de focus op het meten van deze verandering. Bereiken we ook effectiviteit? Worden er nog bestanden via privé e-mailadressen gestuurd? De stip in de horizon is gedragsverandering teweegbrengen, maar eerst: bewustwording creëren bij de mensen.”
Wilbert Pijnenburg vertelt in het nieuwe DIFx-interview nog veel meer over informatiebeveiliging en cyber security. Bijvoorbeeld hoe je jezelf kunt wapenen tegen WhatsApp-fraude of het beter beveiligen van je privé e-mailadres.