Overslaan en naar de inhoud gaan
Cybersecuritymonitor

Nieuwe Cybersecuritymonitor uitgebracht

Ook dit jaar is de Cybersecuritymonitor uitgebracht. De monitor geeft inzicht in de cyberweerbaarheid van bedrijven in Nederland door te kijken naar cybersecuritymaatregelen, cybersecurityincidenten en cybercrime. De monitor is onder andere op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gemaakt.

Cybersecuritymaatregelen, -incidenten en -crime

De Cybersecuritymonitor 2022 heeft dezelfde opzet als de voorgaande edities. In de monitor wordt aandacht besteed aan de cybersecuritymaatregelen en -incidenten. De maatregelen gaan over de mogelijkheden om de veiligheid te verhogen van computers, smartphones, laptops, servers en netwerken. Uit de Cybersecuritymonitor blijkt onder andere dat grote bedrijven meer maatregelen nemen tegen cybercrime en er is een toename van authenticatie met soft- of hardwaretoken (2-staps authentificatie).

Cybersecurityincidenten gaan over acties en activiteiten die de veiligheid van deze digitale systemen verzwakken. Denk aan het optreden van een systeemfout, waardoor gevoelige data naar buiten wordt gebracht of aan het verliezen van een onbeveiligde USB-stick. Wordt een systeem doelgericht gehackt om toegang te krijgen tot bepaalde gegevens? Dan hebben we te maken met cybercrime.

Cybersecuritymonitor 2022

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft voor het 6e jaar op rij de Cybersecuritymonitor uitgebracht. De meeste cijfers gaan over 2022, maar voor sommige cijfers wordt een overzicht gegeven over de periode 2016-2022.