Kleinbedrijf Index Q1 2022: Optimisme stijgt bij nauwelijks betere bedrijfsresultaten
Met het afschaffen van de lockdowns in het eerste kwartaal van 2022 heerst er optimisme bij de kleinbedrijf ondernemers over hun bedrijfsresultaten in het tweede kwartaal. Het ondernemersvertrouwen stijgt van +11 naar +29. Tegelijkertijd zien we ook dat het aantal technisch failliete bedrijven in het eerste kwartaal groeit van 23% naar 33%. Ook zakt voor de zesde keer op een rij de investeringsbereidheid bij de kleinbedrijf ondernemers.
Dat blijkt uit cijfers van de zesde Kleinbedrijf Index (KB-Index), een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool van Utrecht onder bijna 1.000 ondernemers in de small business sector.
Aanbevelingen
Er zal een herstel- en investeringsplan nodig zijn om een groot deel van het Kleinbedrijf te behoeden voor verdere marginalisering.
- Bijna 60% van de ondernemers kan niet of nauwelijks meer rondkomen. Veel vaker zal het gesprek moeten worden gevoerd over de levensvatbaarheid. Daarin zal ook directe inkomenssteun aan ondernemers ter sprake moeten komen en begeleiding/omscholing naar de arbeidsmarkt. Zeker nu er voldoende (goed) betaalde banen voorhanden zijn.
- Van alle schulden is de belastingschuld het hoogst. Langer uitstel van afbetaling of balansversterking van het kleinbedrijf door omzetting van (belasting)schulden in achtergestelde leningen zal hen helpen om weer te kunnen investeren.
- Geef ondernemers van levensvatbare bedrijven bij investeringen de mogelijkheid om een aflossingspauze in te lassen bij het afbetalen van hun zakelijke leningen. Daarmee komt meer geld vrij voor benodigde (vervangings-)investeringen.