Innovatie in 5 stappen volgens Elon Musk
Door Jeroen Derwort.
In een video van Everyday Astronaut neemt Elon Musk ons mee door zijn Starbase. Hij legt uit hoe de innovaties bij SpaceX en Tesla tot stand komen. Er zijn vijf stappen, die bij software ontwikkeling en ik denk zelfs bij elk innovatief proces gevolgd kunnen worden.
Het proces hoe SpaceX en Tesla innoveren vind ik heel interessant, omdat deze bedrijven – en alle bedrijven van Musk – een niveau van innovatie laten zien dat ongekend is. Dat komt niet alleen omdat er slimme mensen werken, want er zijn genoeg bedrijven die slimme mensen in dienst hebben. Er moet dus iets zijn waardoor deze bedrijven zo succesvol innoveren. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?
De vijf innovatie-stappen die Musk noemt, zijn de volgende:
- Make your requirements less dumb
- Question the requirements, delete the part/feature or process step
- Simplify or optimize
- Accelerate cycle time
- Automate
1. Make your requirements less dumb
Alle requirements zijn slecht. De vraag is alleen hoe slecht. Er zullen altijd onvolkomenheden zitten in specificaties die worden opgesteld, omdat er vrijwel altijd aannames worden gedaan. De eerste stap is om die aannames nog eens goed te toetsen. Ga er vanuit dat je fouten maakt en probeer die eerst op te lossen, voordat je naar stap 2 gaat.
2. Question the requirements, delete the part/feature or process step
Wanneer je de requirements hebt opgesteld en deze nog eens hebt verfijnd, moet je gaan schrappen. Kijk wat je niet nodig hebt. Het is makkelijk om dingen toe te voegen. Moeilijk om iets te verwijderen. Toch blijkt het altijd mogelijk. Musk stelt dat als je niet minimaal 10% van de specificaties later weer moet toevoegen, dat je dan niet genoeg gesneden hebt in je requirements.
3. Simplify or optimize
Pas als je zeker weet dat je de goede requirements hebt en dat je ze écht nodig hebt, ga je optimaliseren. Een valkuil voor goede technici is dat ze iets optimaliseren dat niet nodig is. M.a.w. stap 2 is niet gevolgd. Maar als je stap 2 hebt gehad, is het tijd voor optimalisatie.
4. Accelerate cycle time
Je hebt iets goeds en het is geoptimaliseerd. Dan kun je gaan kijken hoe je het sneller kunt doen.
5. Automate
De laatste stap is automatiseren van het proces. Merk op dat dit de laatste stap is. Je moet dus eerst kijken wat je aan het doen bent, of het echt nodig is, of het optimaal is en hoe je het snel kan doen. Daarna ga je pas automatiseren.
Vaak zie je dat er te snel aan automatiseren begonnen wordt. Dan wordt er iets gebouwd wat in de praktijk niet of weinig gebruikt wordt. Zonde. Daarom is het belangrijk eerst de andere vier stappen te volgen. De grote valkuil is dat je de stappen in de verkeerde volgorde uitvoert.
Koppel requirements aan een persoon
Musk voegt tot slot nog toe, dat requirements aan een persoon gekoppeld moeten zijn. Niet aan een team of afdeling. De persoon die zijn naam verbind aan het requirement moet verantwoordelijkheid ervoor nemen. Anders krijg je eindeloze discussies, waarbij niemand meer weet waarom een bepaalde requirement ooit is bedacht.
Elon geeft een voorbeeld bij Tesla. Een bodemplaat vertraagde het hele productieproces. Toen hij ging informeren, werden er meerdere redenen aangevoerd waarom de bodemplaat nodig was. Dat vond hij verdacht. Hij liet het uitzoeken. Uiteindelijk bleek de hele plaat niet nodig te zijn! De reden dat het zo lang duurde om erachter te komen, was omdat er aannames werden gebruikt. Er was geen persoon aan het requirement gekoppeld, die het kon uitleggen.
Toepassing in het software domein
De vijf stappen van SpaceX en Tesla zijn goed te gebruiken bij het bouwen van software. Ik denk dat iedereen die zich met software ontwikkeling bezighoudt de voorbeelden wel kent van projecten die gruwelijk uit de hand lopen, omdat de requirements maar blijven toenemen.
Een proces waarin je kritisch kijkt naar elke requirement en ze eerst schrapt of optimaliseert, zorgt ervoor dat er sneller kan worden getoetst in de markt. Een variatie op het MVP. Een term die helaas wat inflatie heeft ondergaan. Door ernaar te kijken in een aantal concrete stappen, wordt het makkelijker om naar een echt MVP toe te werken.
De mogelijke introductie van een Tesla Bot haalt alle krantenkoppen. Maar het echte goud zit in dit proces. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je deze stappen volgt en in de vingers hebt, elk bedrijf zijn innoverend vermogen een boost kan geven.