Overslaan en naar de inhoud gaan
TVL voor starters

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) startende ondernemers voor Q1

De Tegemoetkoming Vaste Lasten voor startende ondernemers (TVL voor startende ondernemers) gaat naar verwachting open in mei en geldt in ieder geval voor Q1 van 2021.

Voor wie

Startende ondernemers in Nederland kunnen subsidie aanvragen voor hun vaste lasten, wanneer zij aan de subsidievoorwaarden voldoen. De regeling is bedoeld voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf, inclusief ZZP-ers met een werkruimte los van het huisadres.

TVL voor startende ondernemers

De belangrijkste onderdelen van TVL voor startende ondernemers Q1 2021 op een rij:

 • Het bedrijf heeft zich tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 ingeschreven in het Handelsregister.
 • Het bedrijf heeft een SBI-code en minimaal een vestiging in Nederland, maar niet op het huisadres.Op deze vestigingseis zijn een paar uitzonderingen, zoals goederenvervoer, markthandel, kermisattracties, taxichauffeurs, rijinstructeurs en sommige horeca. Zie voor meer informatie hierover de toelichting onder de algemene informatie van TVL Q1.
 • De subsidie wordt gebaseerd op het omzetverlies en het percentage vaste lasten dat bij de SBI-code van de hoofdactiviteit hoort.
 • Een bedrijf moet minimaal €1.500 vaste lasten hebben per kwartaal. Dit wordt berekend met het percentage vaste lasten dat bij de SBI-code hoort.
 • Het omzetverlies in het betreffende kwartaal is 30% of hoger, vergeleken met de omzet van Q3 2020.
 • Het minimum subsidiebedrag per kwartaal is €1500.
 • Het maximum subsidiebedrag per kwartaal is €124.999.
 • Startende ondernemingen die verbonden zijn aan een andere onderneming en daarmee onderdeel zijn van een bestaande groep, komen niet in aanmerking voor de TVL voor startende ondernemers. Dochterondernemingen, werkmaatschappijen, nieuwe filialen die onder een aparte BV zijn gestart, en franchisenemers die niet los staan van de franchisegever zijn hier voorbeelden van.
 • Ook financiële instellingen, overheidsbedrijven, bedrijven die failliet zijn of uitstel van betaling hebben aangevraagd bij de rechtbank, komen niet in aanmerking.
 • De TVL voor startende ondernemers voor Q1 2021 gaat naar verwachting in mei open. Meer informatie volgt.


Voor de TVL voor startende ondernemers wordt in het 1e kwartaal van 2021 tot 90 miljoen euro beschikbaar gemaakt. Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) is verantwoordelijk voor de TVL regeling. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de TVL voor startende ondernemers uit.

In Q2 krijgen startende ondernemers ook een tegemoetkoming in hun vaste lasten. Binnenkort volgt hier meer informatie over.   

Wanneer gaat de TVL voor startende ondernemers open?

Er wordt hard gewerkt om de TVL voor startende ondernemers in mei te openen. De TVL subsidie voor startende ondernemers is straks aan te vragen bij RVO. Bij de opening kunnen startende ondernemers TVL aanvragen voor de periode januari – maart 2021. Volg voor meer informatie deze website, RVO, KVK of abonneer je op de TVL update van RVO.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de TVL voor startende ondernemers?

De TVL voor startende ondernemers geldt voor:

 • Mkb-bedrijven en ZZP’ers die een werkruimte los van de privéwoning hebben.
 • Ondernemers die zich tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 hebben ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
 •  Ondernemers die een doorstart hebben gemaakt en zich in deze periode opnieuw moesten inschrijven in het Handelsregister.

Startende ondernemingen die verbonden zijn aan een andere onderneming en daarmee onderdeel zijn van een bestaande groep,  komen niet in aanmerking voor de TVL voor startende ondernemers. Dochterondernemingen, werkmaatschappijen, nieuwe filialen die onder een aparte BV zijn gestart, en franchisenemers die niet los staan van de franchisegever zijn hier voorbeelden van.

Ook financiële instellingen, overheidsbedrijven, bedrijven die failliet zijn of uitstel van betaling hebben aangevraagd bij de rechtbank, komen niet in aanmerking.

Lees de ook de meest gestelde vragen in het artikel achter onderstaande link.