Overslaan en naar de inhoud gaan
voucherfonds

Reisbranche kijkt uit naar Voucherfonds

Vanaf 16 maart kunnen reizigers hun reisvoucher inwisselen voor geld. Het was eerder al mogelijk om de voucher te gebruiken voor een nieuwe vakantie. Maar een deel van de consumenten wil liever zijn geld terug. Om te voorkomen dat de reisbranche hierdoor dieper in financiële problemen raakt, is er een speciaal Voucherfonds opgericht. Wat betekent dit voor de reisondernemer?

Annuleert een reisonderneming een reis omdat hij die niet kan of mag uitvoeren? Dan moet een reiziger wettelijk gezien binnen 14 dagen zijn geld terugkrijgen. “Maar door corona zijn er het afgelopen jaar duizenden reizen geannuleerd en daar zit nou net het probleem”, vertelt Mirjam Dresmé. Zij is woordvoerder van brancheorganisatie Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) en Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). “Waarvan moet je de vouchers terugbetalen als er vrijwel geen boeking en dus ook geen geld binnenkomt? Het gaat hier niet om een paar reizen, maar om honderdduizenden reizen.”

Onzekerheid

Reisondernemingen die aangesloten zijn bij ANVR en SGR gaven hun klanten het afgelopen jaar bij annulering een reisvoucher met SGR-garantie. Deze kunnen reizigers 14 maanden (eerder was dit 12 maanden) na uitgifte volledig laten terugbetalen. Vanwege de onzekerheid van het komende vakantieseizoen zal hier volgens Dresmé massaal gebruik van worden gemaakt. “We weten niet precies hoeveel vouchers er zijn uitgegeven, maar wel dat het gaat om een totaalbedrag van ongeveer 600 miljoen euro. Dat zijn heel veel vakanties en vouchers.”

Voucherfonds

Om de reisbranche te helpen, stelt de overheid een Voucherfonds van 400 miljoen euro ter beschikking aan garantiefonds SGR. Hieruit worden leningen gegeven aan aangesloten reisondernemers, die ze binnen 6 jaar met rente moeten aflossen. Met zo’n lening kan de ondernemer zijn klanten terugbetalen. Het fonds is nog niet officieel goedgekeurd door de Europese Commissie in Brussel. Dat kan nog zeker een paar weken duren. Pas zodra er akkoord is, kan SGR beginnen met het verstrekken van leningen. Inmiddels hebben zich hiervoor ruim 300 reisondernemers gemeld bij SGR. Een lening aanvragen kan nog tot eind 2021 via SGR.

Overbruggen

Dresmé verwacht dat het fonds de reisbranche helpt de coronaperiode te overbruggen: “Reisondernemers hoeven de lening niet meteen af te lossen, dat is pas op de langere termijn. Tegen die tijd zijn er waarschijnlijk meer boekingen bijgekomen en is er nieuw geld verdiend. We willen allemaal toch op vakantie als het weer even kan. Met de nieuwe inkomsten kan de ondernemer zijn lening aflossen.”

Reisondernemers over het Voucherfonds

Reisorganisatie Riksja Travel heeft aan slechts 10% van hun reizigers een voucher gegeven en dat is volgens mede-eigenaar Fenny Koppen iets om trots op te zijn. “Vanaf de start van de pandemie kozen wij voor een persoonlijke aanpak, waardoor we de meeste reizigers konden omboeken naar een andere bestemming. Daarom hebben wij minimaal vouchers hoeven uitgeven. Wij willen desondanks toch gebruikmaken van het Voucherfonds. Voor nu kunnen we het nog voorschieten, maar het is niet mogelijk om de vouchers vanuit onze eigen liquide middelen op deze schaal te blijven betalen. Ook omdat we niet weten hoe de rest van het jaar eruit gaat zien.”

Massaal terugvragen

Op dinsdag 16 maart is het 1 jaar geleden dat de eerste reizigers van Riksja Travel en vele andere reisorganisaties een voucher hebben ontvangen. Koppen is niet bang dat haar klanten straks massaal hun geld gaan terugvragen, maar houdt er wel rekening mee. “Die reizigers zullen wij stapsgewijs gaan terugbetalen. Maar we hopen natuurlijk ook dat klanten hun voucher omwisselen voor een nieuwe reis.”

Tijdens de persconferentie op 23 maart zal meer duidelijk worden over de mei- en zomervakantie. Wat betreft het uitbetalen, zal het volgens Dresmé niet stormlopen. “Niet iedereen kan à la minute zijn geld terugvragen, want er zijn verschillende vervaldata van de vouchers. Het is dus niet zo dat er nu in 1 keer voor 600 miljoen euro uitbetaald moet worden.”

Voldoende eigen geld

Er zijn ook ondernemers die ondanks een SGR-registratie geen gebruik zullen maken van het Voucherfonds, zoals Carine Heijsteeg. Zij is zelfstandig reisadviseur bij Personal Touch Travel. “Wij zijn ook meegegaan met het uitgeven van vouchers, maar in de tussentijd hebben we heel veel geld terug kunnen halen bij tussenpersonen en leveranciers. Op die manier hebben wij zelf de financiële middelen om onze klanten terug te betalen.”

Meer weten over het Voucherfonds? Houd dan de website van SGR in de gaten.