Overslaan en naar de inhoud gaan
schade door rellen

Financiële hulp voor ondernemers met schade door rellen

Is je winkelpui of overkapping vernield door relschoppers? In veel gevallen dekt je verzekering de schade. Volgens Het Verbond van Verzekeraars hoeven getroffen ondernemers met een bedrijfsschadeverzekering zich wat dat betreft geen zorgen te maken. Voor ongedekte schade biedt de nieuwe Regeling Bedrijvenschade Coronarellen (RBC) mogelijk uitkomst.

In verschillende steden protesteren boze burgers tegen de coronamaatregelen, met rellen en vandalisme tot gevolg.

Geen zorgen

Volgens het Verbond van Verzekeraars hoeven ondernemers met een verzekering zich geen zorgen te maken. De schade door rellen als gevolg van de avondklok is doorgaans gedekt. De uitspraken van minister Hoekstra betekenen dat onverzekerde ondernemers een beroep kunnen doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De overheid en verzekeraars zullen proberen de schade te verhalen op de daders. Het is nog niet bekend hoeveel schademeldingen er zijn of hoe hoog het schadebedrag is.

Veel of weinig schade?

Het Verbond van Verzekeraars noemt schade die ontstaat in conflictsituaties ‘molest’. Bij een groot molest, zoals een gewapend conflict, opstand of burgeroorlog mogen verzekeringsmaatschappijen wettelijk gezien geen schade vergoeden. In dat geval is de overheid aan zet om de getroffenen te helpen.

Bij een klein molest, zoals sabotage, rellen en opstootjes ligt dit anders. Verzekeraars bepalen zelf of klein molest onder de dekking valt. Check je polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar om na te gaan of de schade onder de dekking van jouw verzekering valt.

Eerste hulp na rellen

Als je bedrijfsschade hebt als gevolg van de rellen kan Stichting Salvage namens de verzekeraars eerste hulp bieden. In Eindhoven heeft zij voor ondernemers voor een veilige situatie gezorgd door getroffen panden weer af te dichten en ze heeft de schade geïnventariseerd. Neem in ieder geval altijd contact op met je verzekeraar en doe aangifte bij de politie.

[aanvulling 16 maart 2021]

Regeling Bedrijvenschade Coronarellen (RBC)

Bent u ondernemer en heeft u schade opgelopen door de coronarellen van 23 januari tot en met 28 januari? Dan kunt u in eerste instantie bij uw verzekering terecht. Vergoedt deze de schade niet (volledig), dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Regeling bedrijvenschade coronarellen (RBC). Deze regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

U kunt de tegemoetkoming aanvragen van 1 april 2021 09:00 uur tot 14 juni 2021 17:00 uur. Klik op onderstaande derde link (naar RBC).