Overslaan en naar de inhoud gaan
EU-Handelsprogramma

EU-Handelsprogramma: vergroot kosteloos uw exportkennis en internationale netwerk

Het EU-Handelsprogramma ondersteunt u bij het verkennen of uitbreiden van kansrijke markten, binnen én buiten de EU. Bekijk de voorwaarden en meld u direct aan.

Wat zijn mijn voordelen?

 • Krijg toegang tot heel veel middelen en mogelijkheden om uw export te vergroten.
 • Maak kosteloos gebruik van alle diensten en activiteiten.
 • Beslis mee over de inhoud van het programma.
 • Breid uw netwerk uit binnen en buiten Nederland.
 • Meld u eenvoudig aan en kies ondersteuning op maat.

  Meld u aan voor het EU-Handelsprogramma

Wat houdt het EU-Handelsprogramma in?

Doe mee aan het EU-Handelsprogramma en u krijgt kosteloos ondersteuning in de vorm van advisering, ontwikkeling of begeleiding. Een unieke kans om uw internationale netwerk uit te breiden en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Voor het programma is € 32 miljoen beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR), de Europese regeling voor ondernemers die geraakt zijn door Brexit.

Tot en met 31 augustus

Samen met u ontwikkelen we de inhoud op basis van wat u als ondernemer nodig heeft. Meld u dus zo snel mogelijk aan om uw voorkeuren te delen. U kunt dan ter kennismaking met het EU-Handelsprogramma alvast kosteloos gebruikmaken van:

 • 3 e-learning modules rondom exportoptimalisatie en interculturele communicatie
 • 1 summer course, met keuze uit 3 verschillende cursussen (op=op)
 • onbeperkt toegang tot exclusieve webinars en evenementen (programma volgt)

  Nu aanmelden

Vanaf 1 september tot eind 2023

Vanaf 1 september krijgt u via een digitaal platform toegang tot het complete aanbod van diensten en activiteiten. Daarbij kunt u denken aan workshops, of gesprekken met een sparringpartner die meedenkt over uw handelsstrategie. Misschien heeft u ook behoefte aan praktische dienstverlening, zoals ondersteuning bij het vertalen van uw website.

U kunt daarnaast meedoen aan collectieve programma's voor specifieke sectoren in kansrijke markten. Denk hierbij aan collectieve beursdeelname, matchmaking en handelsmissies. Daarvoor zetten we ook de expertises en netwerken in van partners als brancheorganisaties, ambassades en regionale ontwikkelingsmaatschappijen. 

Hoe kom ik in aanmerking?

Om hiervan gebruik te maken, zijn er enkele voorwaarden waaraan uw bedrijf moet voldoen. Zo is het belangrijk dat u al voor 31 januari 2020 zakendeed met het Verenigd Koninkrijk. Ook moet u kunnen aantonen dat u bent geraakt door Brexit, bijvoorbeeld in omzet en/of marktverlies. Of doordat u te maken heeft met handelsbelemmeringen.

Hoe meld ik me aan?

Meld u via de onderstaande aanmeldknop online aan voor het EU-Handelsprogramma. Om aan te tonen dat u bent geraakt door Brexit, vragen wij u om enkele ondersteunende documenten te uploaden:

 • Aangifte omzetbelasting (2019/2020/2021)
 • Opgaaf intracommunautaire prestaties (2019/2020)
 • Bij handelsbelemmering: douaneaangifte (2021) en/of Britse (handels)certificaten
 • Bij omzetverlies: uitdraai omzet 2021 via accountant, boekhouder of boekhoudsysteem

Heeft u deze documenten bij de hand? Dan kost het aanmelden u hooguit 5 minuten. RVO beoordeelt uw aanmelding en de documenten voor de onderbouwing. Binnen 14 dagen krijgt u te horen of u wordt toegelaten tot het EU-Handelsprogramma.

Nu aanmelden

Kan ik ook compensatie krijgen?

Meldt u zich aan voor het EU-Handelsprogramma, dan krijgt u vanzelf het laatste nieuws over de 2 compensatieregelingen die eraan komen. Deze bieden een tegemoetkoming in Brexit-gerelateerde kosten die u al heeft gemaakt of nog gaat maken. Voor deze regelingen is samen € 218 miljoen beschikbaar en er komt een aparte aanmeldprocedure.